Saint Patrick´s Day

Varför firas denna dag?

Saint Patrick´s Day är en årlig festdag runt den 17 mars, då det irländska skyddshelgonet St.Patrick firas. Det beror på att Patrick dog den dagen, 17 mars år 461.

 

Det är även Irlands nationaldag, som firas med pompa och ståt varje år. Den firas emellertid även i stor stil på många andra håll i världen – i synnerhet där irländska migranter genom historien har slagit sig ner


Det irländska helgonet levde på 400-talet, men det var först senare som firandet fick sin nuvarande form.

När irländska invandrare under 1700-talet förde traditionerna till USA utvecklades firandet emellertid till ett sekulärt och mer uppsluppet hyllande av irländsk kultur.

Precis som vi firar dagen här på Mulligans Pub!

Missa inte det!

Så firar vi på Mulligans!


Vi firar såklart på Mulligans Pub. Vi kör långhelg, helgen efter den 17 mars. Torsdag till lördag. Året 2023 kommer vi fira St. Patrick 16 mars till den 18 mars. Då den 17:e detta år infaller på en fredag. Kanonpriser på mat & dryck. Och självklart serveras Grön öl och irländsk livemusik!

Kuriosa St.Patrick´s Day


- Det är tradition att man måste ha något grönt på sig denna dag. Om du inte har det så riskerar du att någon nyper, enligt amerikansk tradition. 


- Shamrocken, 3-klövern! 

Ansågs av Kelterna vara en helig växt i det antika Irland. På 1600-talet när engelsmännen började ta irländsk mark började många Irländare att använda den som en symbol för sin stolthet över sitt arv och sitt missnöje med engelskt styre